Cum recunoști îmbătrânirea prematură a pielii și ce poți face ca să o încetinești

Publicat: 11 decembrie 2024, 08:13

Din dorința de a-ți păstra cât mai mult timp aspectul tânăr, poți fi tentat să folosești produse antirid de la vârste tot mai mici. Află care este ritmul normal de îmbătrânire a tenului și semnele care indică îmbătrânirea prematură a pielii. 

Preocuparea pentru îmbătrânire este tot mai prezentă în societatea contemporană. Aspectul tânăr este asociat cu vitalitatea și atractivitatea, iar industria frumuseții a creat o piață largă de produse anti-îmbătrânire. 

De la creme, tratamente injectabile, proceduri minim invazive și până la intervenții chirurgicale, ai la dispoziție numeroase metode de a preveni sau trata ridurile, pielea lăsată și alte semne ale înaintării în vârstă. Aceste produse și proceduri se adresează nu doar persoanelor mature, ci și celor tinere.

În prezent, oamenii sunt încurajați să ia măsuri anti-îmbătrânire mai devreme ca niciodată pentru a preveni îmbătrânirea prematură a pielii. Dar cât de necesare sunt aceste măsuri până la o anumită vârstă și care este această vârstă? Iată ce spun în continuare experții despre semnele normale ale îmbătrânirii și cele care arată că pielea îmbătrânește înainte de vreme. 

Ce provoacă îmbătrânirea prematură a pielii

Înaintarea în vârstă afectează toate organele și țesuturile, iar pielea nu face excepție. Cu trecerea anilor, își fac apariția liniile fine, apoi ridurile, petele pigmentare, iar pielea își pierde fermitatea, capătă o textură mai aspră și mai uscată, se subțiază și devine mai fragilă. 

Procesul natural de îmbătrânire a pielii poate fi accelerat de factori externi. Este ceea ce se numește îmbătrânire extrinsecă, iar acest proces poate cântări mai greu decât cel firesc, intrinsec. 

„Sunt atât de mulți factori care influențează modul în care pielea îmbătrânește. Genetica joacă un rol, dar alegerile legate de stilul de viață sunt cele care conduc procesul”, susține dr. Deanne Mraz Robinson, dermatolog certificat președinte și co-fondator al Modern Dermatology, clinică din Connecticut, SUA, pentru publicația HuffPost.

Factorii care contribuie la îmbătrânirea prematură a pielii includ:

  • expunerea neprotejată la soare;
  • fumatul;
  • aerul poluat; 
  • stresul; 
  • deficiențele nutriționale;
  • consumul crescut de alcool;
  • tulburările genetice;
  • expunerea la anumite substanțe chimice sau radiații;
  • medicamentele.

Semnele îmbătrânirii la 20 de ani

În jurul vârstei de 20 de ani, producția de acid hialuronic, colagen și elastină din țesutul cutanat începe să încetinească. Ca urmare, pielea devine deshidratată și eficiența sa ca barieră de protecție scade. 

În această etapă de vârstă, pot începe să apară treptat pete pigmentare solare și alte daune cauzate de razele UV care au avut loc încă din adolescență sau chiar mai devreme. Până la jumătatea decadei 20-30 de ani, poți începe să observi linii fine pe piele. 

La această vârstă, nu ar trebui să ai riduri adânci sau piele uscată și nu ar trebui să pierzi din grăsimea facială, iar pielea să devină lăsată. Toate acestea semnalează îmbătrânirea prematură a pielii. 

În rutina noastră de îngrijire pot fi introduse deja unele tratamente preventive anti-îmbătrânire. În ultimii ani, a luat amploare un nou concept în domeniul frumuseții, numit „prejuvenare”, care se referă la utilizarea de tratamente preventive cu scopul de a întârzia semnele vizibile ale îmbătrânirii. Numele său a apărut prin combinarea cuvintelor „prevenție” și „rejuvenare”. 

„Este potrivit să începi un tratament cu retinoizi la începutul și până la mijlocul decadei 20-30 de ani, când începi să pierzi colagen. Antioxidanții, cum ar fi vitamina C, pot fi, de asemenea, utili”, recomandă dr. Carmen Castilla, dermatolog certificat în New York și instructor clinic la Spitalul Mount Sinai. 

Semnele îmbătrânirii la 30 de ani

În general, aceasta este vârsta la care ar trebui să devină vizibile semnele normale ale îmbătrânirii. „În ceea ce privește pielea, s-ar putea observa probleme de pigmentare, linii fine și acnee apărută la maturitate”, spune dr. Justine Park, un dermatolog renumit din California. 

În decada 30-34 de ani, poți începe să pierzi și din volumul facial, ceea ce duce la apariția unor adâncituri sub ochi și la pierderea fermității obrajilor. Semnele de îmbătrânire apar cu aproape un deceniu mai târziu la persoanele cu tipuri de piele mai închise la culoare. 

„Ca dermatolog, recomand produse anti-îmbătrânire oricui este preocupat de aceste aspecte. Utilizarea lor mai devreme, ca metodă preventivă, poate fi o opțiune, dar nu este recomandată din cauza lipsei de cercetări în acest domeniu”, susține dr. Park. 

Semnele îmbătrânirii la 40 de ani și peste

Începând cu vârsta de 40 de ani, modificările pielii devin și mai accelerate, astfel că nu se poate aduce în discuție îmbătrânirea prematură a pielii. „Pielea noastră începe să arate efectele pierderii reale de colagen și elastină prin apariția ridurilor mai adânci și o schimbare a texturii”, spune dr. Nicole Ruth, dermatolog certificat în New York.

În această decadă, multe femei trec prin menopauză. Schimbările hormonale din această perioadă pot accentua semnele de îmbătrânire. Scăderea nivelului de estrogen afectează vizibil pielea. Acest hormon este important pentru sănătatea țesutului cutanat din mai multe motive:

  • susține sinteza de colagen și elastină, două proteine care mențin pielea fermă și elastică; 
  • stimulează microcirculația la nivelul pielii;
  • susține repararea și regenerarea țesutului cutanat.

După 40 de ani, sunt de așteptat să apară depigmentări pe piele și pierderea volumului. Aceste probleme vor continua în următoarele decade ale vieții. 

„Indiferent cât de «normal» ar fi acest lucru, nu este ceva ce multe persoane sunt dispuse să accepte”, spune dr. Castilla.

Sfaturi de îngrijire pentru a preveni îmbătrânirea prematură a pielii

Cu o rutină de îngrijire adecvată și obiceiuri sănătoase, poți încetini apariția ridurilor, petelor pigmentare și altor semne de îmbătrânire a tenului. Protecția împotriva factorilor externi ajută la menținerea sănătății pielii, indiferent de vârstă.

Iată ce recomandă experții în îngrijirea pielii:

Protejează-te de razele UV

Cea mai bună apărare pe care o ai împotriva îmbătrânirii tenului este protecția solară. Poți face acest lucru prin:

  • Evitarea expunerii la soare, mai ales între orele 10.00 și 14.00;
  • Purtarea de ochelari de soare, pălării și îmbrăcăminte cu protecție UPF;
  • Aplicarea zilnică a unei creme cu SPF cu spectru larg 30+. 

„Adăugând un ser antioxidant sub protecția solară minerală dimineața, vei ajuta la protejarea pielii de daunele oxidative cauzate de factorii de stres din mediu (poluare, raze UV, lumină albastră, etc.)”, recomandă dr. Deanne Mraz Robinson.

Include retinoizi în rutina de îngrijire

Retinoizii au efecte dovedite în estomparea liniilor fine, ridurilor și hiperpigmentării pielii. Medicii dermatologi recomandă acești derivați sintetici ai vitaminei A chiar de la vârsta de 20-25 de ani, când începi să pierzi colagen.

Alte substanțe care pot preveni îmbătrânirea prematură a pielii sunt exfolianții chimici precum AHA (cei mai utilizați sunt glicolul și acidul lactic), dar și BHA sau PHA. Aceștia îndepărtează celulele moarte de la suprafața pielii și stimulează regenerarea celulară. 

Cât despre alte tratamente promovate ca soluții împotriva îmbătrânirii pielii, multe „nu au date științifice sau au date foarte slabe în spatele lor. Indiferent de vârstă, gradul de daune solare sau «problemele» pe care încerci să le abordezi, nu ai nevoie de o rutină de îngrijire a pielii scumpă, în 20 de pași”, susține dermatologul Carmen Castilla. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cea mai eficientă soluție pentru pielea lăsată de pe gât. Cum poți reda fermitatea pielii
Cea mai eficientă soluție pentru pielea lăsată de pe gât. Cum poți reda fermitatea pielii
Metode de hidratare a pielii. Cum te pot ajuta să menții sănătatea acestui organ
Metode de hidratare a pielii. Cum te pot ajuta să menții sănătatea acestui organ
Metode naturale de ameliorare a ridurilor. Ce poți face pentru a le estompa
Metode naturale de ameliorare a ridurilor. Ce poți face pentru a le estompa
PARTENERI