Ceaiurile din plante nu elimină cauza răcelilor și gripei, dar pot atenua unele simptome neplăcute. Cât despre alte remedii naturale folosite în infecțiile căilor respiratorii, unele pot grăbi recuperarea, în timp ce altele nu aduc niciun beneficiu, conform studiilor. Află care sunt cele mai bune ceaiuri pentru răceală și gripă.
Din varietatea mare de ceaiuri, vitamine, extracte din plante și alte remedii naturiste promovate ca soluții împotriva infecțiilor respiratorii, doar unele aduc beneficii reale. Multe astfel de remedii nu au efecte dovedite științific, iar unele pot avea chiar și efecte adverse nedorite.
Efectele remediilor naturiste
Chiar și remediile care au beneficii dovedite pot să nu fie suficiente pentru a trata complet răceala sau gripa. Ele nu elimină virusurile care provoacă infecțiile respiratorii, ci doar sprijină organismul în combaterea lor și reduc simptomele.
Persoanele cu un sistem imunitar slăbit pot avea nevoie și de tratamente alopate precum antiviralele împotriva gripei sau antibioticele împotriva suprainfecțiilor bacteriene. Consultă un medic dacă simptomele de răceală sau gripă durează mai mult de 10 zile, sunt foarte severe sau apar complicații.
Consumul de lichide, în general, este recomandat în timpul virozelor respiratorii pentru a preveni deshidratarea cauzată de febră, transpirație și rinoreea. Totodată, lichidele contribuie la subțierea mucusului din căile respiratorii, ceea ce ajută la desfundarea nasului și eliminarea secrețiilor prin tuse.
Cele mai bune ceaiuri pentru răceală și gripă și efectele lor
Lichidele calde, cum sunt ceaiurile și supa, calmează gâtul iritat și ușurează congestia nazală, conform Johns Hopkins Medicine, din SUA, una dintre cele mai importante instituții medicale și de cercetare din lume. Totuși, evită să le consumi foarte fierbinți, deoarece pot agrava iritația gâtului.
Anumite plante medicinale au compuși cu proprietăți calmante, antiinflamatoare sau decongestionante. Preparate sub formă de ceai, acestea pot fi un remediu eficient împotriva răcelii și gripei.
Cele mai eficiente ceaiuri pentru răceală și gripă sunt:
- Ceaiul de mușețel. Această plantă poate ajuta la stimularea sistemului imunitar și la combaterea infecțiilor respiratorii, conform unui studiu din 2010. Mușețelul nu este recomandat în timpul sarcinii;
- Ceaiul de ghimbir. Acest condiment apreciat în bucătăria orientală poate ajuta la atenuarea unor simptome de răceală și gripă, cum ar fi durerea în gât și congestia nazală, susține un studiu din 2019. Datorită proprietăților sale antiinflamatoare, ghimbirul poate fi benefic și în infecțiile gâtului, arată un alt studiu;
- Ceaiul de soc. Cercetările susțin că suplimentele pe bază de soc pot reduce durata unei răceli și pot atenua simptomele respiratorii datorită proprietăților antiinflamatoare și antioxidante. Deși beneficiile ceaiului de soc nu au fost confirmate prin studii, este posibil ca ele să se regăsească și în această formă de consum;
- Ceaiul de echinacea. Un studiu sugerează că această plantă stimulează activitatea sistemului imunitar și poate reduce durata afecțiunilor respiratorii ale căilor respiratorii superioare;
- Ceaiul verde. Un studiu din 2018 a analizat efectele ceaiului verde asupra persoanelor care aveau tuse și răgușeală după o operație de bypass coronarian. Deși nu a redus răgușeala, acest ceai poate contribui la reducerea tusei, susțin cercetătorii.
Ce efecte are frecția în răceală
Eucaliptul, camforul și mentolul aplicate pe piele ca frecție pot atenua disconfortul cauzat de răceli prin mai multe mecanisme:
- Au un efect încălzitor. Masarea pielii cu aceste soluții stimulează circulația sângelui și generează o senzație de căldură care oferă confort în caz de senzații de frisoane;
- Reduc durerile musculare. Masajul, împreună cu substanțe active din aceste soluții detensionează mușchii și acționează ca un analgezic local;
- Ușurează respirația. Uleiurile volatile din soluțiile pentru frecții au efecte decongestionante când sunt inhalate, reducând senzația de nas înfundat;
- Calmează tusea. Când sunt aplicate pe piept și pe gât, soluțiile pentru frecții pot atenua tusea, conform agenției americane de cercetare National Institutes of Health (NIH).
Ceaiuri pentru răceală și gripă și alte leacuri fără efect
Frecțiile cu alcool sau oțet diluat în apă pot fi o alternativă la aceste soluții, deși efectele lor benefice nu au fost confirmate de studii. Toate soluțiile pentru frecții sunt contraindicate bebelușilor și copiilor mici, din cauza riscului crescut de iritații, probleme respiratorii provocate de vapori și reacții alergice. Aplicarea lor nu este recomandată nici adulților care au leziuni și iritații pe piele.
Suplimentele alimentare nu sunt supuse acelorași standarde riguroase de testare ca medicamentele, ceea ce permite promovarea lor în lipsa unor dovezi științifice cu privire la beneficii. În studii, unele s-au dovedit ineficiente ca remedii pentru răceli sau gripă. Printre acestea se numără:
Vitamina C
Deși este unul dintre cele mai populare remedii pentru răceli, vitamina C poate reduce durata și severitatea simptomelor doar dacă o administrezi înainte să te îmbolnăvești, potrivit unei metaanalize din 2013 care a inclus 29 de studii clinice randomizate.
Ceaiul de lămâie
Ceaiul de lămâie este considerat unul dintre cele mai bune ceaiuri pentru răceală și gripă datorită vitaminei C, care se găsește în concentrații mari în lămâi. Contrar acestei convingeri, vitamina C se găsește în cantități mici în ceaiul de lămâie, deoarece este sensibilă la temperaturi ridicate, iar apa fierbinte distruge o parte semnificativă din ea.
Cu toate acestea, aromă reconfortantă și gustul plăcut al lămâilor oferă o stare de bine și o senzație de revigorare.
Zincul
În unele studii, acest mineral nu a redus durata răcelilor și gripei. Altele au arătat că poate grăbi cu câteva zile vindecarea. Medicii Mayo Clinic susțin că nu poate fi recomandat ca tratament în răceli și atrag atenția asupra efectelor secundare pe care le pot avea dozele mari de zinc. Acestea includ:
- disconfort gastric;
- vomă;
- diaree;
- afectarea gustului;
- iritații ale gurii;
- pierderea permanentă a mirosului când este administrat ca spray.
Alte leacuri bătrânești pentru răceală și gripă
Multe dintre remediile tradiționale transmise din generație în generație se folosesc și astăzi, chiar dacă efectele lor benefice nu au fost confirmate prin studii științifice riguroase. Ele sunt apreciate pentru că pot ajuta la gestionarea simptomelor și oferă o senzație de confort.
Cele mai populare leacuri bătrânești pentru răceală și gripă sunt:
- Mierea. Acest produs apicol se recomandă ca tratament pentru tuse la copiii cu vârsta mai mare de un an după ce un studiu a arătat că este la fel de eficient ca dextrometorfanul, un ingredient activ din multe medicamente antitusive. Mierea este contraindicată copiilor cu vârsta sub un an din cauza riscului de botulism, o boală cu potențial fatal;
- Gargara cu apă sărată. Acest remediu foarte popular se prepară cu o linguriță de miere la o ceașcă cu apă caldă. Clătește gura și gâtul cu această soluție pentru câteva secunde. Gargara poate atenua durerile în gât și congestia nazală;
- Inhalațiile cu abur. Vaporii calzi inhalați dintr-un vas cu apă fierbinte fluidizează secrețiile și facilitează eliminarea lor. Poți adăuga uleiuri esențiale din plante medicinale precum mentă, eucalipt, lămâie sau mușețel pentru a intensifica efectul decongestionant;
- Supa de pui. Nu există dovezi că supa de pui grăbește vindecarea răcelilor sau gripei, dar se crede că proteinele, vitaminele și mineralele din ingredientele sale susțin sistemul imunitar. Alte argumente în favoarea acestui remediu sunt efectul hidratant și cel decongestionant dacă se consumă caldă.
În concluzie, unele ceaiuri pentru răceală și gripă și alte remedii naturiste pot grăbi recuperarea, dar nu înlocuiesc tratamentele medicale atunci când sunt necesare.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.