Expunerea la curentul rece poate cauza probleme de sănătate la nivelul feței. Ioana Vodă, medic ORL, a fost invitata lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 12, din sezonul 7, la MediCOOL. Află ce este paralizia facială.
Ioana Vodă a discutat despre afecțiunile și bolile, care pot apărea la nivelul feței din cauza expunerii la curenții de aer rece, a explicat în ce constă paralizia facială și a vorbit despre tratamentele recomandate pentru a gestiona simptomele. Pentru exemplificare, Mihail Pautov a folosit un model anatomic.
Ce este paralizia facială
Expunerea la curentul de aer rece poate afecta temperatura sinusurilor și a oaselor feței. Atunci pot apărea reacții sinusale, cu sau fără sinuzită infectată. Aceasta poate provoca dureri la nivelul întregului cap sau pe jumătate de cap. Pot fi însoțite de simptome, precum: nas înfundat, secreții albe, dureri de ureche sau durere la nivelul mastoidei. În general, simptomele se pot ameliora prin administrarea de medicamente antiinflamatoare.
În urma expunerii la un curent de aer rece, poate apărea o paralizie facială. Aceasta poate fi periculoasă pentru bolnav. Cea mai frecventă paralizie facială este paralizia facială a frigore. Expresia ,,a frigore” înseamnă că nu se poate stabili cauza. Cel mai probabil, poate apărea din cauza expunerii la frig, care îngheață osul mastoidian. Atunci apare o vasoconstricție la nivelul vaselor de sânge care învelesc nervul facial.
Dacă te întrebi ce este paralizia facială, poți lua în considerare că nervul facial este un nerv foarte important. El te ajută să ai o mimică a feței, să ridici sprâncenele, să închizi ochii sau să sufli. În plus, ocupă un rol major pentru asigurarea secrețiilor lacrimale și a gustului. Când apare o paralizie facială, înseamnă că nu mai poți închide bine ochiul, nu mai poți ridica sprâncenele, nu mai există mimică pentru jumătate de față, ceea ce cauzează căderea colțului gurii.
,,Este o urgență majoră pentru că este un nerv suferind și trebuie o conduită instituită cât mai rapid.”
– Ioana Vodă, medic ORL
Sub piele există nervi, care pot suferi din cauza expunerii la frig. Nervul facial are un trunchi important, care se găsește în urechea internă. Din acest motiv, se poate asocia cu senzație de amețeală și senzație de greață, iar dacă se află lângă nervul auditiv, poate cauza zgomote în ureche.
Mastoidita
În urma expunerii la curentul de aer rece, pot apărea mai multe tipuri de infecții. Mastoidita poate duce la pierderea auzului și a echilibrului și poate fi foarte periculoasă. Aceasta reprezintă o altă cauză de paralizie facială, care necesită un tratament chirurgical.
Infecții ale parotidei
În urma expunerii la curentul de aer rece, pot apărea infecții ale parotidei, care este o glandă salivară. Aceasta produce o salivă simplă, care se eliberează în gură. În acest caz, în ramurile nervului facial, pot apărea: tumori maligne, tumori beningne sau tulburări de masticație. Din acest motiv, se recomandă neapărat un consult medical.
Cum se tratează paralizia facială
După ce afli ce este paralizia facială, reține că 90% dintre paraliziile faciale a frigore sunt ușoare. Iar expunerea la un curent de aer rece nu produce întotdeauna paralizie. Aceasta poate cauza o formă mai ușoară, cum ar fi pareza.
Dacă primești un tratament imediat, care în general se rezumă la un tratament corticosteroid, care reduce inflamația și edemul nervului, apare o recuperare totală și permanentă. Însă, există pacienți care nu merg la medic chiar dacă suferă de o paralizie facială serioasă, care poate provoca inclusiv atrofie musculară. Aceasta mai poate determina: jumătate de față imobilă, menținerea unui colț de gură închis, dificultate de a consuma alimente și incapacitate de a închide ochiul.
Dacă din cauza unei paralizii faciale, nu poți închide ochiul, ai nevoie să folosești lacrimi artificiale, pentru a împiedica uscarea corneei. Este necesar să dormi cu un pansament cel puțin în primele zile pentru a preveni uscarea sa.
Totodată, există tratamente foarte eficiente pentru a trata paralizia facială. Acestea includ masaj personal, exerciții recomandate de un kinetoterapeut specializat, acupunctură sau electrofizioterapie aplicată pe față pentru stimularea terminațiilor nervoase ale nervului facial.
Dacă pacientul suferă de herpes sau de o altă infecție virală, medicul îi prescrie un antiviral. Toate tratamentele folosite permit o recuperare foarte rapidă.
Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.