Antena

Cum acționează tratamentele balneare în bolile reumatice

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 30 noiembrie 2024, 08:46

O boală reumatică este una care, de obicei, dar nu întotdeauna, afectează articulațiile și țesuturile conjunctive ale sistemului musculo-scheletic. Descoperă cum acționează tratamentele balneare în bolile reumatice.

Reclamă

Au fost identificate peste 200 de boli reumatice. Fiecare poate avea un impact distinct, care variază de la persoană la persoană. Multe sunt cronice și progresează în timp, ceea ce îngreunează activitățile zilnice.

Ce sunt bolile reumatice

Bolile reumatice afectează articulațiile, tendoanele, ligamentele, oasele și mușchii, conform WebMD. Acestea includ multe tipuri de artrită, termen folosit pentru afecțiunile care se localizează la nivelul articulațiilor. Uneori, sunt numite boli musculo-scheletice.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Bolile reumatice pot provoca durere, rigiditate și umflarea articulațiilor. De asemenea, pot cauza dureri în alte structuri ale corpului, cum ar fi mușchii, tendoanele, ligamentele și oasele. Totodată, bolile reumatice pot afecta și alte zone ale corpului, cum ar fi organele interne. Unele afectează țesuturile conjunctive (boli ale țesutului conjunctiv). Altele pot fi cauzate de o tulburare autoimună. Aceasta înseamnă că sistemul imunitar al organismului își atacă propriile celule și țesuturi sănătoase.

Domeniul medical care studiază aceste tipuri de afecțiuni se numește reumatologie. Medicul reumatolog este cel care va pune diagnosticul și va stabili un plan de tratament.

Reclamă

Dacă ai o boală reumatică, este posibil să simți o durere profundă și intensă la una sau mai multe articulații. Articulația sau articulațiile tale vor fi sensibile, inclusiv la atingere. Probabil că articulația dureroasă va fi rigidă, mai ales după ce ai stat o vreme fără să o miști. Este posibil să observi că durerea este mai gravă în unele zile decât în ​​altele, fără niciun motiv aparent.

Stațiunile balneare oferă terapii alternative pentru bolile reumatice

Sovata este una dintre cele mai renumite stațiuni balneoclimaterice din România, o destinație vindecătoare pentru cei care revin aici în fiecare an la tratament.

Tratamentele pornesc de la sare și nămol, mai exact de la cel mai mare lac helioterm din Europa, lacul Ursu. Apa și nămolul din lacul Ursu au concentrații foarte mari de sare. Dacă te întrebi cum acționează tratamentele balneare în bolile reumatice, gândește-te că din acest motiv, efectele asupra pielii sunt rapide, intense și de durată.

Reclamă

Lista de tratamente poate include băi curative, hidroterapie, fizioterapie și electroterapie, împachetări cu nămol sau fototerapie. În plus, se pot aplica injecții și băi cu gaz, terapie cu câmp magnetic și terapie laser, dar și tratamente Kneipp, acupunctură și împachetări cu turbă.

Dr. Șușca Mihaela, medic specialist în recuperare, medicină fizică și balneologie la Ensana Health Spa Sovata și asistent universitar la UMFST Târgu Mureș a oferit mai multe informații despre bolile reumatice și impactul tratamentelor balneare asupra pacienților reumatici.

Ce afecțiuni reumatice se tratează eficient cu tratamente balneare

În România, bolile reumatice apar foarte frecvent, afectând un număr semnificativ de persoane, în special vârstnici, dar și tineri. Printre cele mai întâlnite afecțiuni sunt: artrozele, poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, artrita urică (gută), lupus eritematos sistemic, bursitele și tendinitele, fibromialgia și artrita psoriazică.

Tratamentele balneare sunt o metodă eficientă și adesea folosită pentru a gestiona o gamă largă de afecțiuni reumatice. Apa sărată, nămolul și diversele proceduri balneare pot contribui la ameliorarea simptomelor și la îmbunătățirea calitatii vieții pacienților.

Care sunt tratamentele balneare efectuate la Sovata pentru bolile reumatice

Sovata este o stațiune balneară cunoscută la noi în țară, cât și peste hotare, pentru resursele sale naturale terapeutice, în special nămolul sapropelic peloidogen și apa sărată extrase din lacul Ursu. Aceste proceduri sunt foarte eficiente în tratamentul bolilor reumatice, având un impact semnificativ asupra ameliorării durerii, inflamației și mobilității articulațiilor.

Aplicațiile cu nămol se fac sub forma împachetărilor cu namol, totale sau parțiale, în funcție de contraindicații, a băilor cu nămol la cadă și a tampoanelor cu nămol in tratamentele ginecologice. În băile cu apă sărată extrasă din Lacul Ursu la piscinele hotelului din stațiune sau în baza de tratament se fac băi cu cadă.

Cum acționează tratamentele balneare în bolile reumatice

Ajută la reducerea durerii: datorită substanțelor organice și anorgance (în special sarea), conținute de apa și nămolul extras din lacul Ursu, efectul este unul de analgezie.

Contribuie la îmbunătățirea mobilității: efectul este dat mai ales de termoterapie (atât nămolul cât și apa sunt încălzite), cât și de conținutul ridicat de sare. Astfel, crește mobilitatea și flexibilitatea articulară și restabilește buna funcționare a acestora. Hidrotermoterapia reprezintă punctul de plecare a oricărei mobilizări.

Tot prin aceleași procese se reduce inflamația și se produce relaxarea musculară.

Ce plante au efecte pozitive alături de tratamentele recomandate uzual

Nu lucrăm cu topice locale specifice. În aplicarea tratamentului cu ultrasunet, în anumite cazuri recomandăm folosirea de gel diclofenac pentru o bună absborție a substanței active în organism. Avem și băi de plante cum ar fi baia relaxantă cu sare amară și rozmarin, cu efect miorelaxant, sedativ, antiinflamator sau baia cu lavandă pentru combaterea insomniei, depresiei și restabilirea echilibrului organismului.

Există boli reumatice care afectează și tinerii sau copii

Deși bolile reumatice afectează cel mai frecvent adulții și persoanele vârstnice, există și anumite patologii care afectează copii și adolescenții.

Cele mai frecvente sunt: artrita juvenilă (caracterizată prin inflamația articulațiilor, durere, rigiditate) și reumatismul articular acut (Apare de obicei după o infecție faringiană cu streptococ beta-hemolitic de grup A. Dacă infecția nu este tratată corespunzător cu antibiotice, sistemul imunitar produce anticorpi care atacă țesuturile sănătoase ale corpului, inclusiv articulațiile și inima.)

Ce putem face preventiv împotriva bolilor reumatice

Pentru prevenirea bolilor reumatice este nevoie să combatem riscurile ce ar putea duce la apariția lor. Deși unele boli sunt genetice și riscurile nu pot fi prevenite complet, există câteva strategii pentru menținerea unui sistem musculo-osteo-articular sănătos pe termen cât mai lung.

Acestea sunt: menținerea unei greutăți corporale optime (orice kg în plus pune presiune pe articulații, în special genunchi, șolduri, coloana vertebrală, ducând astfel la apariția artrozelor), exerciții fizice regulate, cum sunt înotul (cel mai bun exercițiu pentru spate), yoga, pilates sau bicicleta ergometrică (exercițiu bun pentru șolduri, genunchi), evitarea suprasolicitărilor articulare (a purtării de greutăți, a pozițiilor vicioase), alimentația sănătoasă (bogată în nutrienți esențiali pentru sistemul osteo-articular cum sunt: peștele gras, nucile și semințele (pentru efect antiinflamator), legume cu frunze verzi (pentru vitamine, minerale) sau citricele (vitamine), adoptarea unor posturi corecte.

Ce contraindicații există în cazul tratamentelor balneare?

Contraindicaţiile generale sunt:

– boli în stadiu acut sau subacut, stări febrile şi orice boli infecto-contagioase acute (sau cronice acutizate),

– leucemii şi tumori maligne (tratamentul balnear se permite numai după minim 5 ani de la îndepărtarea tumorii, control anual riguros şi consult medical recent ce confirmă lipsa riscului teoretic de recidivă tumorală),

– hemofilie, anemii severe, tromboflebite, tromboză venoasă profundă, ulceraţii cutanate, boli venerice,

– infarct miocardic recent, accident vascular cerebral recent, hipertensiune arterială necontrolată medicamentos, insuficienţă cardiacă NYHA III / IV,

– sarcină, hipertiroidie (boala Basedow), epilepsie, boli psihice majore, toxicomanii.

Contraindicații specifice ar fi puseul acut în cazul bolilor reumatice.

Cât durează efectul tratamentelor balneare?

Efectul tratamentelor poate dura între 6 luni și 1 an. Iar durata tratamentelor ar trebui să fie minim o săptămână, de preferat 2 săptămâni, chiar 3 în cazul spondilitei anchilozante și a stărilor posttraumatice.

Ce zone ale corpului sunt mai des afectate de boli reumatice?

Bolile reumatice pot afecta aproape orice parte a corpului, cum sunt articulațiile mari (genunchi, șolduri, mâini, umeri, de ex în artroza), coloana vertebrală (de ex spondilita anchilozantă, spondilodiscartrozele), articulațiile picioarelor și țesuturile moi (de ex în poliartrita reumatoidă). Acestea sunt zonele cele mai frecvent implicate. De asemenea, pot fi implicare și viscerele cum sunt inima, plămânii, rinichii în bolile reumatice inflamatorii.

Care sunt cele mai grave afecțiuni reumatice (din perspectiva efectelor)?

Important este îmbunătățirea calității vieții pacienților. Există anumiți factori cum sunt durerea cronică, permanentă, riscul de invaliditate, complicații severe cum ar fi afectarea organelor interne. Acestea pot fi provocate de boli cum ar fi: poliartrita reumatoidă, lupus eritematos sistemic, spondilita anchilozantă, guta, sau artrita psoriazică cu efecte devastatoare asupra organismului dacă nu se intervine din timp. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Sindromul de intestin hiperpermeabil: cum se manifestă și ce rol are alimentația pentru a-l gestiona
Sindromul de intestin hiperpermeabil: cum se manifestă și ce rol are alimentația pentru a-l gestiona
Sindromul de intestin hiperpermeabil: cum se manifestă și ce rol are alimentația pentru a-l gestiona
Congelarea ovocitelor, soluția optimă pentru femeile care vor să fie mame mai târziu
Congelarea ovocitelor, soluția optimă pentru femeile care vor să fie mame mai târziu
Congelarea ovocitelor, soluția optimă pentru femeile care vor să fie mame mai târziu
articol cu video
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Reclamă
PARTENERI
icon