Suplimentele cu prebiotice pot îmbunătăți funcțiile creierului la persoanele în vârstă. Cercetătorii au efectuat teste pentru a stabili dacă anumiți nutrienți care aduc beneficii sănătății intestinale pot fi la fel de eficienți în ce privește îmbătrânirea creierului.
La realizarea cercetării au luat parte 72 de participanți, mai exact 36 de perechi de gemeni. Aceștia aveau vârste cuprinse între 63-83 de ani, iar 78% erau femei. Pe durata lucrării, au consumat zilnic un supliment cu fibre prebiotice pe o perioadă de 12 săptămâni. În urma acestei administrări, rezultatele lor au fost mai bune la testele de memorie.
Suplimentele cu prebiotice pot îmbunătăți funcțiile creierului la persoanele în vârstă
Cercetarea s-a desfășurat de la distanță pe baza unor conversații video, chestionare online și teste cognitive. Alături de acestea au fost folosite unele echipamente și probe biologice, conform studiului publicat în Nature Communications. Suplimentele cu fibre prebiotice au fost bine tolerate și au dus la modificarea microbiomului intestinal.
Studiul a inclus evaluarea efectelor a două prebiotice din fibre vegetale: inulina și fructooligozaharida. Inulina este o fibră alimentară din clasa fructanului. Fructo-oligozaharida (FOS) este un carbohidrat din plante folosit deseori ca îndulcitor natural cu conținut redus de calorii, potrivit ScienceAlert.
Administrarea de suplimente zilnice cu fibre se poate asocia cu modificări ușoare ale microbiomului intestinal la gemeni. Spre exemplu, bacteriile benefice numite Bifidobacterium au fost mai abundente la gemenii care consumau inulină sau FOS. Bifidobacterium pot diminua deficitele cognitive deoarece pot regla conexiunile intestin-creier.
„Suntem încântați să vedem aceste schimbări în doar 12 săptămâni. Acest lucru deține o promisiune uriașă pentru îmbunătățirea sănătății creierului și a memoriei în populația noastră îmbătrânită.” a explicat Mary Ni Lochlainn, cercetător în medicină geriatrică la King’s College London.
Studiul susține existența unor alimente benefice pentru creier
Prevalența afecțiunilor asociate înaintării în vârstă și timpul trăit cu o morbiditate legată de vârstă, precum pierderea masei musculare și declinul cognitiv, sunt în creștere. Cercetătorii au vrut să stabilească în ce măsură consumul anumitor alimente care pot avea efecte benefice asupra creierului poate fi o modalitate eficientă de a trata declinul cognitiv.
În ce privește testarea cogniției, oamenii de știință au stabilit că grupul cu suplimente de fibre a atins un scor mai mare la evaluarea memoriei vizuale și la noile componente de învățare ale testului Paired Associates Learning, care poate evalua simptomele timpurii ale bolii Alzheimer, conform Health. Utilizatorii suplimentelor au avut jumătate din numărul de erori la acest test, spre deosebire de cei care nu le-au consumat.
Totuși, pe parcursul desfășurării studiului, au existat mai multe efecte adverse ușoare, cum ar fi balonarea abdominală în cazul persoanelor care au luat prebiotice. Aceasta a sugerat că suplimentele au fost de obicei bine tolerate și nu au existat efecte secundare grave.
Există mai multe alimente care conțin niveluri ridicate de prebiotice. În această categorie se regăsesc: ceapa, usturoiul, bananele, merele, orzul sau rădăcina de cicoare.
În general, prebioticele sunt recunoscute pentru impactul pozitiv pe care îl pot avea asupra sănătății sistemului digestiv și sistemului imunitar. De asemenea, consumul de prebiotice poate sprijini absorbția calciului în organism, care poate oferi efecte benefice puternice asupra sănătății oaselor.